Składniki :

  • 2 polędwiczki wieprzowe pokrojone w grube plasterki
  • 2 serki pleśniowe z niebieską pleśnią
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki serka mascarpone
  • 10 plasterków boczku wędzonego pokrojonego w drobne kawałki
  • natka pietruszki
  • 1 por pokrojony w talarki
  • łyżeczka masła
  • łyżeczka oliwy
  • 0,3 kg małych pieczarek
  • mała śmietana 18%
  • szklanka białego wytrawnego wina
  • sól, pieprz

Wykonanie :

Mięso po pokrojeniu przyprawić solą i pieprzem i obsmażyć z obu stron na maśle z oliwą. Na tłuszczu po smażeniu mięsa usmażyć pokrojone na połówki pieczarki, boczek i zdjąć z patelni. Dodać odrobinę masła a następnie dodać posiekany czosnek i pora a po usmażeniu dodać wino, śmietanę, mascarpone i pokruszone na drobne kawałki sery. Całość dusić na wolnym ogniu pod przykryciem aż sery całkiem się stopią i konsystencja sosu będzie gładka. Całość zmiksować na gładki kremowy sos, sprawdzić smak, doprawić w razie konieczności i dodać wcześniej usmażone pieczarki, posiekaną natkę, boczek oraz surowe mięso. Dusić pod przykryciem kontrolując by nie przeciągnąć mięsa. Polędwiczki powinny być soczyste. Podawać z piure ziemniaczanym, makaronem lub czosnkowym pieczywem.