Składniki :
- 2 polędwiczki wieprzowe pokrojone w grube plasterki
- 2 serki pleśniowe z niebieską pleśnią
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki serka mascarpone
- 10 plasterków boczku wędzonego pokrojonego w drobne kawałki
- natka pietruszki
- 1 por pokrojony w talarki
- łyżeczka masła
- łyżeczka oliwy
- 0,3 kg małych pieczarek
- mała śmietana 18%
- szklanka białego wytrawnego wina
- sól, pieprz
Wykonanie :
Mięso po pokrojeniu przyprawić solą i pieprzem i obsmażyć z obu stron na maśle z oliwą. Na tłuszczu po smażeniu mięsa usmażyć pokrojone na połówki pieczarki, boczek i zdjąć z patelni. Dodać odrobinę masła a następnie dodać posiekany czosnek i pora a po usmażeniu dodać wino, śmietanę, mascarpone i pokruszone na drobne kawałki sery. Całość dusić na wolnym ogniu pod przykryciem aż sery całkiem się stopią i konsystencja sosu będzie gładka. Całość zmiksować na gładki kremowy sos, sprawdzić smak, doprawić w razie konieczności i dodać wcześniej usmażone pieczarki, posiekaną natkę, boczek oraz surowe mięso. Dusić pod przykryciem kontrolując by nie przeciągnąć mięsa. Polędwiczki powinny być soczyste. Podawać z piure ziemniaczanym, makaronem lub czosnkowym pieczywem.