Składniki :

  • 1 polędwiczka wieprzowa
  • 10 plasterków boczku wędzonego drobno pokrojonego i wysmażonego na rumiano [tłuszcz zachować]
  • 2 szklanki białego wytrawnego wina
  • 1 łyżka masła
  • 3 łyżki oliwy
  • natka pietruszki do podania
  • 4 ząbki czosnku drobno posiekane
  • 6 pomidorów
  • 2 puszki rozdrobnionych pomidorów
  • 2 kubki rosołu drobiowego
  • kilka zielonych oliwek do podania
  • sól, pieprz
  • mąka

Wykonanie :

Mięso przyprawić solą i pieprzem i mocno obsmażyć z każdej strony na oliwie z masłem i tłuszczem wytopionym z boczku. Następnie włożyć polędwiczkę w folii aluminiowej do piekarnika i piec 15 minut w 180*C grzanie góra-dół. W tym czasie na tłuszczu po obsmażaniu mięsa zrobić sos : dodać usmażony boczek, wino, posiekaną natkę, czosnek, pokrojone pomidory, pomidory z puszki, rosół i przyprawy. Dusić sos aż połowa płynu odparuje, sprawdzić smak, doprawić ponownie jeśli to konieczne i lekko zagęścić sos. Polędwiczkę po upieczeniu pokroić w plasterki i włożyć na krótko do sosu. Wymieszać całość i od razu podawać.