Składniki :
- 1 polędwiczka wieprzowa
- 10 plasterków boczku wędzonego drobno pokrojonego i wysmażonego na rumiano [tłuszcz zachować]
- 2 szklanki białego wytrawnego wina
- 1 łyżka masła
- 3 łyżki oliwy
- natka pietruszki do podania
- 4 ząbki czosnku drobno posiekane
- 6 pomidorów
- 2 puszki rozdrobnionych pomidorów
- 2 kubki rosołu drobiowego
- kilka zielonych oliwek do podania
- sól, pieprz
- mąka
Wykonanie :
Mięso przyprawić solą i pieprzem i mocno obsmażyć z każdej strony na oliwie z masłem i tłuszczem wytopionym z boczku. Następnie włożyć polędwiczkę w folii aluminiowej do piekarnika i piec 15 minut w 180*C grzanie góra-dół. W tym czasie na tłuszczu po obsmażaniu mięsa zrobić sos : dodać usmażony boczek, wino, posiekaną natkę, czosnek, pokrojone pomidory, pomidory z puszki, rosół i przyprawy. Dusić sos aż połowa płynu odparuje, sprawdzić smak, doprawić ponownie jeśli to konieczne i lekko zagęścić sos. Polędwiczkę po upieczeniu pokroić w plasterki i włożyć na krótko do sosu. Wymieszać całość i od razu podawać.