Składniki :

  • 2 polędwiczki wieprzowe
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • olej
  • łyżeczka masła
  • natka pietruszki
  • oliwa
  • opakowanie sera gorgonzola
  • opakowanie serka mascarpone
  • 1/3 szklanki tartego parmezanu

Wykonanie :

Polędwiczki należy natrzeć mieszaniną tartego czosnku z oliwą, solą i pieprzem i obsmażyć szybko na dużym ogniu z każdej strony na oleju z masłem. Następnie mięso zawinąć w folię i wstawić do piekarnika na 15 minut w 180*C grzanie góra-dół. W tym czasie należy zrobić sos : Na oliwie należy rozpuścić na wolnym ogniu sery i mascarpone cały czas mieszając. Następnie dodać sól i pieprz do smaku i natkę pietruszki. Mięso po wyjęciu z piekarnika pokroić w grube plasterki i włożyć do ciepłego sosu. Soki jakie się zebrały w folii również wlać do sosu dla wzbogacenia smaku. Podgrzewać chwilę razem uważając by nie przeciągnąć mięsa bo stanie się twarde i gumowe. Na koniec sprawdzić smak, doprawić w razie konieczności i podawać najlepiej do szerokich długich makaronów.