Składniki :

  • 1 duża polędwiczka wieprzowa
  • 0,5 kg pieczarek
  • 1 duży kubek namoczonych we wrzątku przez 30 minut grzybów suszonych
  • sól,pieprz,ziela angielskie,liście laurowe
  • pęczek natki pietruszki
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • łyżka masła
  • kubek śmietany 12%
  • 2-3 łyżki mąki do zagęszczenia sosu

Wykonanie :

Polędwiczki pokroić na 3 cm plastry, lekko rozbić pięścią, przyprawić solą i pieprzem i odstawić na bok do marynowania.
Czosnek i cebulę drobno posiekać i podsmażyć na maśle, dodać pokrojone w plasterki pieczarki i smażyć aż grzyby lekko się podsmażą. Dodać suszone grzyby razem z wodą z ich moczenia i dusić sos 30 minut na małym ogniu pod przykryciem z dodatkiem soli,pieprzu,ziel angielskich i liści laurowych. Następnie zahartować śmietanę i dodać do sosu. Zagotować i zagęścić sos mąką wedle gustu, dodać posiekaną natkę, zagotować, sprawdzić smak i gdy sos będzie gotowy dodać do niego polędwiczki-ułożyć je tak,by były całkowicie zanurzone w sosie. Dusić około 7 minut na bardzo małym ogniu pod przykryciem, następnie sprawdzić czy mięso straciło surowość.