Składniki :

  • polędwica wieprzowa
  • 0,5 kg pieczarek
  • 1 cebula
  • masło
  • szklanka śmietany 12 %
  • pół szklanki wytrawnego białego wina
  • sól, pieprz
  • ryż

Wykonanie :
Mięso pokroić na zgrabne plastry, natrzeć przyprawami, obsmażyć z obu stron na rumiano a następnie zapiekać w piekarniku przez 15-20 minut pod przykryciem w 180*C .
Cebulę i pieczarki posiekać i usmażyć z przyprawami na maśle.
Zalać śmietaną, zmniejszyć ogień i dusić sos kilka minut.
Wyjąć polędwiczki z piekarnika i ułożyć w sosie.
Dusić całość tak długo aż mięso będzie całkowicie miękkie.
Doprawić sos winem, zagotować i ewentualnie zagęścić mąką w razie potrzeby.
Podawać z ryżem na sypko.