Składniki :

  • 1 kg polędwiczek wieprzowych
  • 2 duże cebule
  • 5 ząbków czosnku
  • 2 czerwone papryki
  • olej
  • masło
  • 2 szklanki piwa
  • sól, pieprz, 2 liście laurowe, 2 ziela angielskie, czerwona słodka i ostra papryka
  • natka pietruszki
  • puszka rozdrobnionych pomidorów

Wykonanie :

Mięso pokroić w cienkie paseczki lub w kosteczkę, przyprawić do smaku wszystkimi przyprawami i smażyć na oleju z masłem.
Dodać pokrojoną dowolnie paprykę, posiekany czosnek, cebule i wszystko smażyć 10 minut cały czas mieszając.
Dodać pomidory, ziela angielskie i liście laurowe, posiekaną natkę pietruszki i całość podlać piwem.
Dusić wszystko co jakiś czas mieszając przez około godzinę aż do miękkości mięsa.
Na koniec można zagęścić sos wedle uznania.
Podawać z ryżem.