Składniki :
- 2 polędwiczki wieprzowe pokrojone w 3cm plasterki
- 1 słoiczek czerwonego pesto
- oliwa
- łyżka masła
- 10 pomidorków koktajlowych pokrojonych na połówki
- serek mascarpone
- 2 przeciśnięte ząbki czosnku
- sól, pieprz, papryka słodka, ostra i wędzona
- bazylia do przybrania
- pół pęczka natki pietruszki
- piure ziemniaczane do podania
- kilka ostrych pepperoni z zalewy octowej
Wykonanie :
Na początku należy zrobić sos – na maśle z oliwą wysmażyć pomidorki z odrobiną soli, zblendować na gładko. Dodać mascarpone, posiekaną pietruszkę, posiekane pepperoni, sól, pieprz, czosnek i pesto. Tak powstały sos dusić 10 minut pod przykryciem na średnim ogniu co jakiś czas mieszając. Sprawdzić smak, doprawić w razie konieczności a następnie dodać przyprawione wcześniej lekko solą, pieprzem i paprykami mięso. Dusić na małym ogniu pod przykryciem pilnując by nie przeciągnąć mięsa! Podawać z piure ziemniaczanym przybrane bazylią.