Składniki :

  • 2 polędwiczki wieprzowe pokrojone w 3cm plasterki
  • 1 słoiczek czerwonego pesto
  • oliwa
  • łyżka masła
  • 10 pomidorków koktajlowych pokrojonych na połówki
  • serek mascarpone
  • 2 przeciśnięte ząbki czosnku
  • sól, pieprz, papryka słodka, ostra i wędzona
  • bazylia do przybrania
  • pół pęczka natki pietruszki
  • piure ziemniaczane do podania
  • kilka ostrych pepperoni z zalewy octowej

Wykonanie :

Na początku należy zrobić sos – na maśle z oliwą wysmażyć pomidorki z odrobiną soli, zblendować na gładko. Dodać mascarpone, posiekaną pietruszkę, posiekane pepperoni, sól, pieprz, czosnek i pesto. Tak powstały sos dusić 10 minut pod przykryciem na średnim ogniu co jakiś czas mieszając. Sprawdzić smak, doprawić w razie konieczności a następnie dodać przyprawione wcześniej lekko solą, pieprzem i paprykami mięso. Dusić na małym ogniu pod przykryciem pilnując by nie przeciągnąć mięsa! Podawać z piure ziemniaczanym przybrane bazylią.