Składniki :

  • 2 polędwiczki wieprzowe zamarynowane w soli, pieprzu, białym wytrawnym winie przez całą noc
  • 4 pory
  • 2 łyżki masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 szklanki białego wytrawnego wina [to z marynowania mięsa]
  • czubata łyżka mąki
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka oliwy
  • pół pęczka natki pietruszki

Wykonanie :

Na oliwie z masłem obsmażyć z każdej strony na rumiano wcześniej wyjętą z marynaty i osuszoną polędwiczkę. Mięso zdjąć z patelni a na tłuszczu ze smażenia podsmażyć pokrojone w grube plasterki pory. Następnie dodać posiekane ząbki czosnku, chwilę smażyć uważając by czosnek nie zaczął się przypalać a następnie dodać wino, przyprawy i posiekaną natkę. Dusić całość 10 minut na małym ogniu. Po tym czasie zagęścić mąką. Mięso ułożyć w małym naczyniu żaroodpornym i polać sosem. Zapiekać całość w 180*C 15-20 minut uważając, by nie przeciągnąć mięsa [pieczenie ułatwi włożona sonda z termometrem w mięso podczas pieczenia]. Podawać z ziemniakami.