Składniki :
- 2 polędwiczki wieprzowe zamarynowane w soli, pieprzu, białym wytrawnym winie przez całą noc
- 4 pory
- 2 łyżki masła
- 2 ząbki czosnku
- 2 szklanki białego wytrawnego wina [to z marynowania mięsa]
- czubata łyżka mąki
- sól, pieprz
- 1 łyżka oliwy
- pół pęczka natki pietruszki
Wykonanie :
Na oliwie z masłem obsmażyć z każdej strony na rumiano wcześniej wyjętą z marynaty i osuszoną polędwiczkę. Mięso zdjąć z patelni a na tłuszczu ze smażenia podsmażyć pokrojone w grube plasterki pory. Następnie dodać posiekane ząbki czosnku, chwilę smażyć uważając by czosnek nie zaczął się przypalać a następnie dodać wino, przyprawy i posiekaną natkę. Dusić całość 10 minut na małym ogniu. Po tym czasie zagęścić mąką. Mięso ułożyć w małym naczyniu żaroodpornym i polać sosem. Zapiekać całość w 180*C 15-20 minut uważając, by nie przeciągnąć mięsa [pieczenie ułatwi włożona sonda z termometrem w mięso podczas pieczenia]. Podawać z ziemniakami.