Składniki :

  • – 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
  • – 1/3 szklanki wody
  • – 4 żółtka
  • – 700 g polędwiczek z kurczaka
  • – olej roślinny do smażenia w głębokim tłuszczu
  • – 4 dymki pokrojone w cienkie plasterki

Sos cytrynowy :

  • – 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • – 1 łyżka brązowego cukru
  • – 1/4 szklanki soku z cytryny
  • – 1/2 łyżeczki świeżego imbiru, startego
  • – 1 łyżeczka sosu sojowego jasnego
  • – 1/2 szklanki bulionu drobiowego

Wykonanie :

Zmieszać wodę i żółtka, wsypać stopniowo mąkę kukurydzianą, mieszając, aż do uzyskania gładkiej masy. Dodać kurczaka i dokładnie wymieszać. Z ciasta wyjąć kurczaka tak, by nadmiar ciasta spłynął. Rozgrzać olej w woku, smażyć kurczaka partiami w głębokim tłuszczu do zbrązowienia, odsączyć usmażone kawałki kurczaka na papierowym ręczniku. Podawać polane sosem cytrynowym i udekorowane dymką. Sos cytrynowy : wymieszać mąkę z cukrem i sokiem cytrynowym, dodać imbir, sos sojowy i bulion. Podgrzewać na małym ogniu, aż sos zgęstnieje.