Składniki :
- – 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
- – 1/3 szklanki wody
- – 4 żółtka
- – 700 g polędwiczek z kurczaka
- – olej roślinny do smażenia w głębokim tłuszczu
- – 4 dymki pokrojone w cienkie plasterki
Sos cytrynowy :
- – 1 łyżka mąki kukurydzianej
- – 1 łyżka brązowego cukru
- – 1/4 szklanki soku z cytryny
- – 1/2 łyżeczki świeżego imbiru, startego
- – 1 łyżeczka sosu sojowego jasnego
- – 1/2 szklanki bulionu drobiowego
Wykonanie :
Zmieszać wodę i żółtka, wsypać stopniowo mąkę kukurydzianą, mieszając, aż do uzyskania gładkiej masy. Dodać kurczaka i dokładnie wymieszać. Z ciasta wyjąć kurczaka tak, by nadmiar ciasta spłynął. Rozgrzać olej w woku, smażyć kurczaka partiami w głębokim tłuszczu do zbrązowienia, odsączyć usmażone kawałki kurczaka na papierowym ręczniku. Podawać polane sosem cytrynowym i udekorowane dymką. Sos cytrynowy : wymieszać mąkę z cukrem i sokiem cytrynowym, dodać imbir, sos sojowy i bulion. Podgrzewać na małym ogniu, aż sos zgęstnieje.