Składniki :
- 4 policzki wołowe [ilość wedle planowanych porcji]
- 3 białe cebule
- 3 ząbki czosnku
- natka pietruszki
- olej
- łyżka masła
- ziele angielskie, liście laurowe, sól, pieprz
- mąka do zagęszczenia sosu
Wykonanie :
Mięso przyprawić z obu stron i obsmażyć na rozgrzanym oleju z obu stron.
Dodać posiekaną w piórka cebulę, chwilę razem smażyć co jakiś czas mieszając a następnie podlać całość 3 szklankami wody, dodać liście laurowe i ziela angielskie i dusić na małym ogniu minimum 2h.
Po upływie tego czasu dodać posiekaną natkę, posiekane ząbki czosnku, podlać jeszcze wodą [należy kontrolować ilość płynu w ciągu tych dwóch godzin by nic nie zaczęło się przypalać] i dodać masło.
Sprawdzić miękkość mięsa i w razie konieczności dusić jeszcze do całkowitej miękkości mięsa.
Na koniec doprawić w razie potrzeby i zagęścić sos.
Podawać z ziemniaczanym piure.