Składniki :

  • 4 policzki wołowe [ilość wedle planowanych porcji]
  • 3 białe cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • natka pietruszki
  • olej
  • łyżka masła
  • ziele angielskie, liście laurowe, sól, pieprz
  • mąka do zagęszczenia sosu

Wykonanie :

Mięso przyprawić z obu stron i obsmażyć na rozgrzanym oleju z obu stron.
Dodać posiekaną w piórka cebulę, chwilę razem smażyć co jakiś czas mieszając a następnie podlać całość 3 szklankami wody, dodać liście laurowe i ziela angielskie i dusić na małym ogniu minimum 2h.
Po upływie tego czasu dodać posiekaną natkę, posiekane ząbki czosnku, podlać jeszcze wodą [należy kontrolować ilość płynu w ciągu tych dwóch godzin by nic nie zaczęło się przypalać] i dodać masło.
Sprawdzić miękkość mięsa i w razie konieczności dusić jeszcze do całkowitej miękkości mięsa.
Na koniec doprawić w razie potrzeby i zagęścić sos.
Podawać z ziemniaczanym piure.
1