Składniki :
- 4 udka z kurczaka
- 3 cebule
- 1 główka czosnku
- 2 łodygi selera naciowego
- 12 małych pomidorków
- 2 szklanki suszonych namoczonych grzybów
- natka pietruszki do podania
- łyżka masła
- łyżka oliwy
- 1 szklanka czerwonego półwytrawnego wina
- 2 szklanki rosołu drobiowego lub wołowego
- po łyżeczce oregano i bazylii
- sól, pieprz, słodka, ostra i wędzona papryka, ziela angielskie, liście laurowe
- szklanka passaty pomidorowej
- mąka
Wykonanie :
Na początku należy przyprawić mięso a następnie obsmażyć na rumiano na maśle z oliwą. Do gotowych obrumienionych kurczaków dodać posiekane grzyby, pomidorki, cebulę, czosnek, selera i całość razem smażyć aż pomidory puszczą sok i zaczną się rozpadać. Następnie dodać passatę, wino, bulion, zioła, ziela angielskie i liście laurowe, i całość dusić pod przykryciem 1h. Następnie sprawdzić smak sosu, doprawić, lekko zagęścić [wedle uznania] i podawać z natką i pieczonymi ziemniakami.