Składniki :

  • 4 udka z kurczaka
  • 3 cebule
  • 1 główka czosnku
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 12 małych pomidorków
  • 2 szklanki suszonych namoczonych grzybów
  • natka pietruszki do podania
  • łyżka masła
  • łyżka oliwy
  • 1 szklanka czerwonego półwytrawnego wina
  • 2 szklanki rosołu drobiowego lub wołowego
  • po łyżeczce oregano i bazylii
  • sól, pieprz, słodka, ostra i wędzona papryka, ziela angielskie, liście laurowe
  • szklanka passaty pomidorowej
  • mąka

Wykonanie :

Na początku należy przyprawić mięso a następnie obsmażyć na rumiano na maśle z oliwą. Do gotowych obrumienionych kurczaków dodać posiekane grzyby, pomidorki, cebulę, czosnek, selera i całość razem smażyć aż pomidory puszczą sok i zaczną się rozpadać. Następnie dodać passatę, wino, bulion, zioła, ziela angielskie i liście laurowe, i całość dusić pod przykryciem 1h. Następnie sprawdzić smak sosu, doprawić, lekko zagęścić [wedle uznania] i podawać z natką i pieczonymi ziemniakami.