Składniki :

  • 3 duże ziemniaki
  • świeże kurki [ilość dowolna ale im więcej tym lepiej]
  • 2 łyżki wytopionej i podsmażonej słoninki
  • kilka plastrów podsmażonego boczku [pokrojonego w kosteczkę przed smażeniem]
  • butelka barszczu
  • majeranek
  • mięsna kostka wieprzowa lub żeberka wieprzowe na wywar
  • sól, pieprz, jarzynka, ziela angielskie, liście laurowe, pieprz ziołowy
  • masło
  • 2 cebule pokrojone w kostkę i podsmażone na złoto na wytopionej słoninie

Wykonanie :

Na początek zagotować wodę z solą i ugotować kurki.
Następnie podsmażyć je na maśle.
W garnku odszumować gotujące się kości/żeberka na wywar, dodać przyprawy, usmażone kurki, majeranek, boczek, słoninę, cebulę i całość gotować 15 minut.
Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i gotować aż będą miękkie.
Wlać barszcz i gotować na małym ogniu 10 minut.
Na koniec zalewajkę ewentualnie jeszcze doprawić do smaku.

IMG_20140821_150830IMG_20140821_150836