Składniki :
- 3 duże ziemniaki
- świeże kurki [ilość dowolna ale im więcej tym lepiej]
- 2 łyżki wytopionej i podsmażonej słoninki
- kilka plastrów podsmażonego boczku [pokrojonego w kosteczkę przed smażeniem]
- butelka barszczu
- majeranek
- mięsna kostka wieprzowa lub żeberka wieprzowe na wywar
- sól, pieprz, jarzynka, ziela angielskie, liście laurowe, pieprz ziołowy
- masło
- 2 cebule pokrojone w kostkę i podsmażone na złoto na wytopionej słoninie
Wykonanie :
Na początek zagotować wodę z solą i ugotować kurki.
Następnie podsmażyć je na maśle.
W garnku odszumować gotujące się kości/żeberka na wywar, dodać przyprawy, usmażone kurki, majeranek, boczek, słoninę, cebulę i całość gotować 15 minut.
Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i gotować aż będą miękkie.
Wlać barszcz i gotować na małym ogniu 10 minut.
Na koniec zalewajkę ewentualnie jeszcze doprawić do smaku.