Składniki :
- 8 dużych pomidorów [najlepiej mieszanych odmian dla urozmaicenia smaków]
- 4 duże ząbki czosnku
- łyżeczka oregano
- pęczek natki pietruszki
- pęczek koperku
- czubata łyżka lubczyku
- sól, pieprz
- łyżka masła
- 1 średnia cebula
- 2 małe suche papryczki chili
- ewentualnie woda gdyby zupa była zbyt gęsta
- makaron muszelki lub inny ulubiony
Wykonanie :
Na maśle podsmażyć cebulę, dodać przeciśnięty czosnek, przyprawy, zieleninę, chili, chwilę razem smażyć cały czas mieszając by czosnek się nie przypalił a następnie zmiksować blenderem na gładko.
Dodać pokrojone pomidory, ponownie całość zasmażyć i ponownie zmiksować blenderem na gładki krem.
Jeśli konsystencja okaże się za gęsta – dolać wody.
Całość gotować pod przykryciem na małym ogniu co jakiś czas mieszając.
Sprawdzić smak, doprawić w razie potrzeby i podawać z makaronem.