Składniki :

  • 8 dużych pomidorów [najlepiej mieszanych odmian dla urozmaicenia smaków]
  • 4 duże ząbki czosnku
  • łyżeczka oregano
  • pęczek natki pietruszki
  • pęczek koperku
  • czubata łyżka lubczyku
  • sól, pieprz
  • łyżka masła
  • 1 średnia cebula
  • 2 małe suche papryczki chili
  • ewentualnie woda gdyby zupa była zbyt gęsta
  • makaron muszelki lub inny ulubiony

Wykonanie :

Na maśle podsmażyć cebulę, dodać przeciśnięty czosnek, przyprawy, zieleninę, chili, chwilę razem smażyć cały czas mieszając by czosnek się nie przypalił a następnie zmiksować blenderem na gładko.
Dodać pokrojone pomidory, ponownie całość zasmażyć i ponownie zmiksować blenderem na gładki krem.
Jeśli konsystencja okaże się za gęsta – dolać wody.
Całość gotować pod przykryciem na małym ogniu co jakiś czas mieszając.
Sprawdzić smak, doprawić w razie potrzeby i podawać z makaronem.