Składniki :

  • 2 opakowania kalmarów pokrojonych w krążki
  • łyżeczka utartego imbiru
  • 2l wywaru warzywnego lub drobiowego
  • puszka rozdrobnionych pomidorów
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka czerwonej pasty curry
  • 1/3 łyżeczki płatków chili
  • 1 marchewka pokrojona w plasterki
  • 3 łyżki koperku
  • 2 łyżki sosu ostrygowego
  • łyżka masła
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • mąka ziemniaczana do zagęszczenia zupy

Wykonanie :

Zobacz wpis

Na maśle z dodatkiem wszystkich sosów, pasty curry, płatków chili, cytryny, soli, pieprzu i czosnku wysmażyć szybko kalmary a następnie całość dodać do podgrzanego rosołu. Dodać do zupy imbir, pomidory, koperek, marchewkę i gotować na wolnym ogniu 10 minut. Sprawdzić smak, doprawić w razie konieczności, zupę zagęścić, zagotować i podawać.