Składniki :
- 2 opakowania kalmarów pokrojonych w krążki
- łyżeczka utartego imbiru
- 2l wywaru warzywnego lub drobiowego
- puszka rozdrobnionych pomidorów
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka czerwonej pasty curry
- 1/3 łyżeczki płatków chili
- 1 marchewka pokrojona w plasterki
- 3 łyżki koperku
- 2 łyżki sosu ostrygowego
- łyżka masła
- sok z cytryny
- sól, pieprz
- 2 łyżki sosu rybnego
- 2 łyżki sosu sojowego
- mąka ziemniaczana do zagęszczenia zupy
Wykonanie :
Na maśle z dodatkiem wszystkich sosów, pasty curry, płatków chili, cytryny, soli, pieprzu i czosnku wysmażyć szybko kalmary a następnie całość dodać do podgrzanego rosołu. Dodać do zupy imbir, pomidory, koperek, marchewkę i gotować na wolnym ogniu 10 minut. Sprawdzić smak, doprawić w razie konieczności, zupę zagęścić, zagotować i podawać.