Składniki :
Na kotlety :
- 0,7 kg mielonej łopatki wieprzowej
- 1 duża czerwona cebula drobno pokrojona
- 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- łyżeczka masła
- 2 łyżeczki oleju
- 1 jajko
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 4 łyżki kaszy manny
- sól, pieprz, ostra, słodka i wędzona papryka
- 1 łyżka ostrego keczupu
- 1 łyżka sosu bbq
Glazura :
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka keczupu
- 1 łyżka sos bbq
- 1 przeciśnięty ząbek czosnku
- 1 łyżeczka ostrej musztardy
- sól, pieprz
- sok z połowy cytryny
Wykonanie :
Kotlety : Na początku należy na maśle z olejem usmażyć cebulę z czosnkiem, lekko przestudzić. Następnie dodać mięso, jajko, koncentrat, kaszę mannę, przyprawy, keczup i sos bbq. Całość dokładnie wyrobić na zbitą masę. W razie gdyby masa była zbyt rzadka dodać kaszy manny dla zagęszczenia.
Glazura : Wszystkie składniki glazury dokładnie wymieszać i tak powstałą glazurą smarować kotlety podczas pieczenia na grillu z obu stron za każdym razem gdy kotlety będą odwracane.