Składniki :

Na kotlety :

  • 0,7 kg mielonej łopatki wieprzowej
  • 1 duża czerwona cebula drobno pokrojona
  • 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • łyżeczka masła
  • 2 łyżeczki oleju
  • 1 jajko
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 4 łyżki kaszy manny
  • sól, pieprz, ostra, słodka i wędzona papryka
  • 1 łyżka ostrego keczupu
  • 1 łyżka sosu bbq

Glazura :

  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka keczupu
  • 1 łyżka sos bbq
  • 1 przeciśnięty ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka ostrej musztardy
  • sól, pieprz
  • sok z połowy cytryny

Wykonanie :

Kotlety : Na początku należy na maśle z olejem usmażyć cebulę z czosnkiem, lekko przestudzić. Następnie dodać mięso, jajko, koncentrat, kaszę mannę, przyprawy, keczup i sos bbq. Całość dokładnie wyrobić na zbitą masę. W razie gdyby masa była zbyt rzadka dodać kaszy manny dla zagęszczenia.
Glazura : Wszystkie składniki glazury dokładnie wymieszać i tak powstałą glazurą smarować kotlety podczas pieczenia na grillu z obu stron za każdym razem gdy kotlety będą odwracane.