Składniki :

  • 2 puszki białej fasoli
  • kiełbasa swojska
  • ziemniaki
  • marchewka
  • pietruszka
  • por
  • cebula
  • boczek
  • czosnek
  • chili
  • sok pomidorowy [najlepiej naturalny przecier domowej roboty]
  • kurkuma,kolendra,kminek,sól,pieprz
  • masło
  • pomidor

Wykonanie :

fasolę przecedzić przez sitko i przepłukać pod bieżącą wodą. Jedną laskę kiełbasy pokroić na grube plasterki. 4 duże ziemniaki pokroić w kostkę. 1 dużą marchewkę pokroić w kosteczkę. 1 średniej wielkości pietruszkę pokroić w kosteczkę tak jak marchew. Pora posiekać w półksiężyce. 1 cebulę posiekać drobniutko razem z 5 ząbkami czosnku. Mały kawałek boczku pokroić w cienkie paski lub w kosteczkę. 2 pikantne chili drobno posiekać. Pomidora pokroić w grubą kostkę. Na maśle smażyć cebulę,czosnek,chili,boczek i kiełbasę aż wszystko będzie mocno upieczone. Dodać ziemniaki,marchew,pietruszkę,pora,pomidora i smażyć aż warzywa zmiękną po czym dolać słoik soku pomidorowego. Całość zagotować pod przykryciem,dodać fasolę,szczyptę kurkumy,płaska łyżeczkę kolendry,czubatą łyżeczkę kminku oraz sól i pieprz do smaku. Wszystko dusić na małym ogniu około godziny aż ziemniaki zaczną się lekko rozpadać. Podawać z plackami tortilli lub klasycznie z białym pieczywem.