Składniki :
- makaron muszelki
- 2 łyżeczki kaparów
- łyżka oliwy
- skórka z 1 cytryny
- sos pomidorowy – passata pomidorowa
- sok z cytryny
- puszka tuńczyka w sosie własnym
- 2 łyżki serka wiejskiego kremowego [dowolnego ulubionego]
- sól,pieprz,chili
- tarty parmezan
Wykonanie :
Makaron klasycznie ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i odstawić na bok. Kapary przesmażyć na oliwie ze skórką cytryny na lekko rumiano i odstawić na bok. Na patelnię po smażeniu kaparów wyłoyć odcedzonego tuńczyka, dodać sos pomidorowy, sok cytrynowy, przyprawy i serek wiejski i po wymieszaniu dusić pod przykryciem na bardzo małym ogniu 10 minut. Dodać ugotowany makaron i kapary, wymieszać, dusić jeszcze kilka chwil i podawać posypane parmezanem.