Składniki :

  • oregano
  • żurawina
  • 3 białe cebule
  • 7 kulek jałowca
  • śmietana 18%
  • mąka
  • butelka piwa porter
  • 100 ml sosu sojowego
  • 1 kg wołowiny [rosbef] lub chudy kawałek wieprzowiny
  • 400 ml syropu [soku] porzeczkowego

Wykonanie :
Do garnka wlać piwo,sok porzeczkowy,sos sojowy,oregano,jałowiec i cebulę. Gotować wywar 10 minut po czym włożyć mięso. Gotować na średnim ogniu pod przykryciem co jakiś czas obracając mięso w garnku. Po tym czasie mięso wyjąć a wywar przecedzić przez gęste sito. Wywar zagęścić wodą z mąką i śmietaną. Mięso pokroić w możliwie najcieńsze plasterki [byle tylko się nie rozpadały] i układać na płaskim talerzu,na którym będziemy serwować potrawę. Ułożone plastry mięsa polać sporządzonym sosem.