Składniki :
- oregano
- żurawina
- 3 białe cebule
- 7 kulek jałowca
- śmietana 18%
- mąka
- butelka piwa porter
- 100 ml sosu sojowego
- 1 kg wołowiny [rosbef] lub chudy kawałek wieprzowiny
- 400 ml syropu [soku] porzeczkowego
Wykonanie :
Do garnka wlać piwo,sok porzeczkowy,sos sojowy,oregano,jałowiec i cebulę. Gotować wywar 10 minut po czym włożyć mięso. Gotować na średnim ogniu pod przykryciem co jakiś czas obracając mięso w garnku. Po tym czasie mięso wyjąć a wywar przecedzić przez gęste sito. Wywar zagęścić wodą z mąką i śmietaną. Mięso pokroić w możliwie najcieńsze plasterki [byle tylko się nie rozpadały] i układać na płaskim talerzu,na którym będziemy serwować potrawę. Ułożone plastry mięsa polać sporządzonym sosem.