Składniki :
- 1 opalona cebula
- 3,5-4l wody
- 0,3 kg wołowiny z kością
- 4 duże ziemniaki
- 3 udka z kurczaka
- 1 skrzydełko z indyka lub kilka z kurczaka
- 1 główka czosnku
- 3 pory
- 1 duży seler
- 5 marchewek
- 5 pietruszek
- pół młodej kapusty
- liście selera
- lubczyk
- natka pietruszki
- sól, pieprz
Wykonanie :
Na początku należy ugotować rosół – wszystkie mięsa zalać wodą, dodać opaloną cebulę, czosnek, pory, selera, marchew i pietruszki, doprawić solą i pieprzem i gotować wywar około 3h. Następnie wywar przecedzić, oddzielić mięso od warzyw a do przecedzonego wywaru dodać pokrojone dowolnie ziemniaki, kapustę, lubczyk, liście selera, a następnie gotować całość 30-45 minut. Następnie sprawdzić smak, doprawić całość i podawać w głębokich talerzach dzieląc wcześniej ugotowane warzywa z mięsem na porcje i zalewając bulionem z kawałkami kapusty i ziemniaków i posypując posiekaną natką.