Składniki :

  • 1 opalona cebula
  • 3,5-4l wody
  • 0,3 kg wołowiny z kością
  • 4 duże ziemniaki
  • 3 udka z kurczaka
  • 1 skrzydełko z indyka lub kilka z kurczaka
  • 1 główka czosnku
  • 3 pory
  • 1 duży seler
  • 5 marchewek
  • 5 pietruszek
  • pół młodej kapusty
  • liście selera
  • lubczyk
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz

Wykonanie :

Na początku należy ugotować rosół – wszystkie mięsa zalać wodą, dodać opaloną cebulę, czosnek, pory, selera, marchew i pietruszki, doprawić solą i pieprzem i gotować wywar około 3h. Następnie wywar przecedzić, oddzielić mięso od warzyw a do przecedzonego wywaru dodać pokrojone dowolnie ziemniaki, kapustę, lubczyk, liście selera, a następnie gotować całość 30-45 minut. Następnie sprawdzić smak, doprawić całość i podawać w głębokich talerzach dzieląc wcześniej ugotowane warzywa z mięsem na porcje i zalewając bulionem z kawałkami kapusty i ziemniaków i posypując posiekaną natką.