Składniki :
- 2 porcje makaronu udon
- 1 pierś z kurczaka
- 2 łyżki sosu sojowego
- pół opakowania szpinaku
- 1 ząbek czosnku
- łyżeczka masła
- 3 szklanki rosołu drobiowego podgrzanego z kilkoma płatkami glonów nori [te same nori które się używa do rolek sushi]
- 1 łyżka mirin
- 1 marchewka pokrojona w słupki
- 2 szklanki namoczonych grzybków shiitake
- 2 dymki
- 2 łyżki sosu ostrygowego
- olej kokosowy
- 1 jajko
- mąka kukurydziana
- sól, pieprz, szczypta płatków chili do smaku
Wykonanie :
W dużym rondelku na maśle podsmażyć szpinak z czosnkiem, solą i pieprzem przez 5 minut a następnie zalać bulionem z nori i gotować drugie 5 minut. Marchew usmażyć z kurczakiem z dodatkiem przypraw, sosów, posiekanej dymki, pokrojonych grzybów i dodać do szpinaku. Doprawić mirinem, dodać makaron i dusić całość razem aż nadmiar płynu nieco odparuje. Sprawdzić smak, w razie potrzeby doprawić. Lekko zagęścić mąką i zagotować. Dodać jajko i dusić pod przykryciem aż jajko straci surowość ale żółtko jeszcze pozostanie lekko płynne. Od razu podawać.