Składniki :

  • 2 porcje makaronu udon
  • 1 pierś z kurczaka
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • pół opakowania szpinaku
  • 1 ząbek czosnku
  • łyżeczka masła
  • 3 szklanki rosołu drobiowego podgrzanego z kilkoma płatkami glonów nori [te same nori które się używa do rolek sushi]
  • 1 łyżka mirin
  • 1 marchewka pokrojona w słupki
  • 2 szklanki namoczonych grzybków shiitake
  • 2 dymki
  • 2 łyżki sosu ostrygowego
  • olej kokosowy
  • 1 jajko
  • mąka kukurydziana
  • sól, pieprz, szczypta płatków chili do smaku

Wykonanie :

W dużym rondelku na maśle podsmażyć szpinak z czosnkiem, solą i pieprzem przez 5 minut a następnie zalać bulionem z nori i gotować drugie 5 minut. Marchew usmażyć z kurczakiem z dodatkiem przypraw, sosów, posiekanej dymki, pokrojonych grzybów i dodać do szpinaku. Doprawić mirinem, dodać makaron i dusić całość razem aż nadmiar płynu nieco odparuje. Sprawdzić smak, w razie potrzeby doprawić. Lekko zagęścić mąką i zagotować. Dodać jajko i dusić pod przykryciem aż jajko straci surowość ale żółtko jeszcze pozostanie lekko płynne. Od razu podawać.