• sok z 1 cytryny
  • 1 główka czosnku
  • 2 czerwone cebule
  • 20 czarnych tureckich oliwek z pestką
  • 5 dużych ziemniaków
  • 1 kalafior
  • 2 puszki rozdrobnionych pomidorów
  • 2 szklanki mrożonego groszku
  • sól, pieprz
  • pół szklanki śmietany
  • 4 szklanki rosołu drobiowego
  • łyżka masła

Na maśle podsmażyć posiekaną cebulę z czosnkiem a następnie zalać całość rosołem, dodać śmietanę, przyprawić, dodać groszek, pomidory, podzielony na różyczki kalafior, pokrojone w kostkę ziemniaki, oliwki i sok z cytryny. Całość dusić pod przykryciem na średnim ogniu co jakiś czas mieszając i w razie potrzeby podlewając rosołem. po 30 minutach sprawdzić smak, doprawić w razie potrzeby i podawać gorące.