Składniki :
- sok z 1 cytryny
- 1 główka czosnku
- 2 czerwone cebule
- 20 czarnych tureckich oliwek z pestką
- 5 dużych ziemniaków
- 1 kalafior
- 2 puszki rozdrobnionych pomidorów
- 2 szklanki mrożonego groszku
- sól, pieprz
- pół szklanki śmietany
- 4 szklanki rosołu drobiowego
- łyżka masła
Wykonanie :
Na maśle podsmażyć posiekaną cebulę z czosnkiem a następnie zalać całość rosołem, dodać śmietanę, przyprawić, dodać groszek, pomidory, podzielony na różyczki kalafior, pokrojone w kostkę ziemniaki, oliwki i sok z cytryny. Całość dusić pod przykryciem na średnim ogniu co jakiś czas mieszając i w razie potrzeby podlewając rosołem. po 30 minutach sprawdzić smak, doprawić w razie potrzeby i podawać gorące.