Składniki :

  • 1 mały bakłażan pokrojony w kostkę, zasolony, przepłukany
  • 2 małe cukinie
  • 4 duże ziemniaki
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 pomidory
  • po jednej papryce czerwonej, zielonej i żółtej
  • por
  • 2 marchewki
  • szklanka białego wytrawnego wina
  • szklanka bulionu drobiowego
  • natka pietruszki
  • tymianek, majeranek
  • sól, pieprz
  • łyżka masła

Wykonanie :

Na maśle wysmażyć posiekaną cebulę i czosnek a następnie dodać przygotowanego bakłażana, pokrojoną w kostkę lub plasterki cukinię, posiekane w paski lub kostkę papryki, pokrojone w kostkę ziemniaki i pomidory, posiekanego drobno pora, pokrojone w drobną kostkę marchewki i całość razem smażyć cały czas mieszając. Po około 10 minutach smażenia dodać bulion i wino i dusić na małym ogniu co jakiś czas mieszając przez 10 minut. Dodać przyprawy i zioła i dusić kolejne 10 minut. Sprawdzić czy ziemniaki są miękkie, doprawić jeszcze w razie potrzeby do smaku i podawać gorące do mięs lub samodzielnie jako danie główne.