Składniki :
- 1 mały bakłażan pokrojony w kostkę, zasolony, przepłukany
- 2 małe cukinie
- 4 duże ziemniaki
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- 3 pomidory
- po jednej papryce czerwonej, zielonej i żółtej
- por
- 2 marchewki
- szklanka białego wytrawnego wina
- szklanka bulionu drobiowego
- natka pietruszki
- tymianek, majeranek
- sól, pieprz
- łyżka masła
Wykonanie :
Na maśle wysmażyć posiekaną cebulę i czosnek a następnie dodać przygotowanego bakłażana, pokrojoną w kostkę lub plasterki cukinię, posiekane w paski lub kostkę papryki, pokrojone w kostkę ziemniaki i pomidory, posiekanego drobno pora, pokrojone w drobną kostkę marchewki i całość razem smażyć cały czas mieszając. Po około 10 minutach smażenia dodać bulion i wino i dusić na małym ogniu co jakiś czas mieszając przez 10 minut. Dodać przyprawy i zioła i dusić kolejne 10 minut. Sprawdzić czy ziemniaki są miękkie, doprawić jeszcze w razie potrzeby do smaku i podawać gorące do mięs lub samodzielnie jako danie główne.