Składniki :

  • -> duże,grube filety z dorsza(albo innej ryby ale filety muszą być duże i grube a mięso musi być zwarte by się nie rozleciały podczas duszenia)
  • -> 2 duże pory – biała część i kawałek zielonej
  • -> 2 duże marchewki
  • -> 3 duże pietruszki
  • -> kubek posiekanego koperku
  • -> śmietana 18%
  • -> cukier
  • -> 5 ząbków czosnku
  • ->1 duży brokuł
  • -> ryż (ewentualnie ziemniaki piure)
  • -> sól,pieprz kolorowy, szczypta chili (na rybę)

Wykonanie :

Filety porządnie przyprawić i odłożyć na bok. Pory pokroić w plasterki,marchewkę i pietruszkę utrzeć na tarce na dużych oczkach,brokuła podzielić na różyczki. Do śmietany dodać posiekany koperek,przeciśnięte ząbki czosnku,osolić,opieprzyć,doprawić do smaku cukrem(ma powstać coś na wzór sosu czosnkowego ale z koperkiem). Ryż ugotować i odstawić w ciepłe miejsce. Warzywa podsmażyć na oliwie aż zmiękną,przyprawić solą i pieprzem,podlać wodą by powstało coś ala sos,ułożyć na nich filety rybne,na filetach poukładać różyczki brokułowe i zalać całość sosem ze śmietany i koperku. Dusić pod przykryciem 30 minut na małym ogniu,sprawdzać co jakiś czas czy ryba już jest gotowa. Gdy ryba będzie dobra,zdjąć pokrywkę i odparować ewentualny nadmiar sosu. Podawać z ryżem lub ziemniakami piure.