Składniki :

  • 3 cebule pokrojone w drobną kosteczkę i podsmażone na maśle
  • 6 posiekanych i podsmażonych na maśle ząbków czosnku
  • 0,5 kg piersi z indyka
  • natka pietruszki do podania
  • 0,5 kg malych pieczarek
  • łyżka masła
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 kubki ugotowanych suszonych grzybów [wodę z gotowania zachować na bazę potrawki – 4 szklanki wody]
  • 4 łyżki mascarpone
  • mąka do zagęszczenia potrawki
  • 4 szklanki rosołu drobiowego
  • 1 cytryna do doprawienia
  • sól, pieprz, ziela angielskie, liście laurowe
  • dowolny makaron do podania [ewentualnie ziemniaki]

Wykonanie :

W garnku podgrzać rosół, dolać przecedzoną wodę z gotowania suszonych grzybów, wszystkie przyprawy, wcześniej przygotowany czosnek i cebulę, posiekaną natkę i gotować na średnim ogniu 10 minut. W tym czasie pokroić pieczarki i usmażyć na maśle z oliwą. Dodać do gotującego się wywaru. Mięso pokroić w małe kostki lub cienkie paski i podsmażyć na maśle z dodatkiem soli i pieprzu. Dodać do wywaru. Ugotowane grzyby pokroić w paski i usmażyć na maśle a następnie dodać do gotującego się wywaru. Gotować całość kolejne 10 minut. Sprawdzić smak, doprawić do smaku, dodać mascarpone, sok z cytryny i gotować całość na małym ogniu do 10 minut. Po tym czasie ponownie sprawdzić smak, doprawić jeśli to konieczne i zagęścić potrawkę mąką. Podawać z makaronem.