Składniki :
- 3 cebule pokrojone w drobną kosteczkę i podsmażone na maśle
- 6 posiekanych i podsmażonych na maśle ząbków czosnku
- 0,5 kg piersi z indyka
- natka pietruszki do podania
- 0,5 kg malych pieczarek
- łyżka masła
- 2 łyżki oliwy
- 2 kubki ugotowanych suszonych grzybów [wodę z gotowania zachować na bazę potrawki – 4 szklanki wody]
- 4 łyżki mascarpone
- mąka do zagęszczenia potrawki
- 4 szklanki rosołu drobiowego
- 1 cytryna do doprawienia
- sól, pieprz, ziela angielskie, liście laurowe
- dowolny makaron do podania [ewentualnie ziemniaki]
Wykonanie :
W garnku podgrzać rosół, dolać przecedzoną wodę z gotowania suszonych grzybów, wszystkie przyprawy, wcześniej przygotowany czosnek i cebulę, posiekaną natkę i gotować na średnim ogniu 10 minut. W tym czasie pokroić pieczarki i usmażyć na maśle z oliwą. Dodać do gotującego się wywaru. Mięso pokroić w małe kostki lub cienkie paski i podsmażyć na maśle z dodatkiem soli i pieprzu. Dodać do wywaru. Ugotowane grzyby pokroić w paski i usmażyć na maśle a następnie dodać do gotującego się wywaru. Gotować całość kolejne 10 minut. Sprawdzić smak, doprawić do smaku, dodać mascarpone, sok z cytryny i gotować całość na małym ogniu do 10 minut. Po tym czasie ponownie sprawdzić smak, doprawić jeśli to konieczne i zagęścić potrawkę mąką. Podawać z makaronem.
