Składniki :
- 1 łyżeczka masła
- 1 łyżka oleju chili
- spory kawałek kiełbasy [w zależności od ilości planowanych porcji]
- 2 cebule
- papryka czerwona, zielona i żółta
- 4 łodygi selera naciowego
- 1 główka czosnku
- 1 świeże chili
- ocet winny do doprawienia
- 2 szklanki rosołu drobiowego
- 1 puszka posiekanych pomidorów
- natka pietruszki
- tymianek, oregano
- piure ziemniaczane do podania
- mąka do lekkiego zagęszczenia sosu
- sól, pieprz
Wykonanie :
Na maśle z olejem wysmażyć posiekaną drobno cebulę z czosnkiem, pokrojone papryki, posiekane chili, następnie dodać posiekanego selera, puszkę pomidorów, przyprawy, łyżkę octu, rosół, zagotować, następnie zmniejszyć grzanie i dusić całość 15 minut pod przykryciem. Po tym czasie sprawdzić smak, doprawić w razie potrzeby i dodać zioła, posiekaną natkę, lekko zagęścić sos i po zagotowaniu z mąką dodać kiełbasę. Dusić całość na małym ogniu pod przykryciem aż kiełbasa się zagrzeje. Podawać z piure ziemniaczanym.