• 1 łyżeczka masła
  • 1 łyżka oleju chili
  • spory kawałek kiełbasy [w zależności od ilości planowanych porcji]
  • 2 cebule
  • papryka czerwona, zielona i żółta
  • 4 łodygi selera naciowego
  • 1 główka czosnku
  • 1 świeże chili
  • ocet winny do doprawienia
  • 2 szklanki rosołu drobiowego
  • 1 puszka posiekanych pomidorów
  • natka pietruszki
  • tymianek, oregano
  • piure ziemniaczane do podania
  • mąka do lekkiego zagęszczenia sosu
  • sól, pieprz

Na maśle z olejem wysmażyć posiekaną drobno cebulę z czosnkiem, pokrojone papryki, posiekane chili, następnie dodać posiekanego selera, puszkę pomidorów, przyprawy, łyżkę octu, rosół, zagotować, następnie zmniejszyć grzanie i dusić całość 15 minut pod przykryciem. Po tym czasie sprawdzić smak, doprawić w razie potrzeby i dodać zioła, posiekaną natkę, lekko zagęścić sos i po zagotowaniu z mąką dodać kiełbasę. Dusić całość na małym ogniu pod przykryciem aż kiełbasa się zagrzeje. Podawać z piure ziemniaczanym.