- 4 duże marchewki
- 4 duże pietruszki
- 2 podwójne piersi z kurczaka
- piure ziemniaczane (zrobione z dodatkiem masła i gałki muszkatołowej)
- 5 dużych cebul
- szklanka koperku
- 1/3 kostki masła
- olej lub oliwa z oliwek
- kostki rosołowe wołowa i drobiowa
- maggi w płynie
- mąka do zagęszczenia sosu
- sól, pieprz, przyprawa do kurczaka
Wykonanie :
Warzywa pokroić w plasterki, cebulę w kosteczkę i smażyć na lekko rumiano na oliwie i maśle, dodać uprzednio pokrojone mięso w kostkę i przyprawione solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka, piec całość na ostrym ogniu do momentu aż mięso będzie gotowe, dolać wodę, dodać kostki rosołowe, maggi, połowę koperku i dusić pod przykryciem na średnim ogniu 15 minut, co jakiś czas mieszając. Ziemniaki ugotować i zagnieść z masłem i koperkiem. Gdy sos będzie gotowy zagęścić go wodą z mąką.