Składniki :

  • 4 duże marchewki
  • 4 duże pietruszki
  • 2 podwójne piersi z kurczaka
  • piure ziemniaczane (zrobione z dodatkiem masła i gałki muszkatołowej)
  • 5 dużych cebul
  • szklanka koperku
  • 1/3 kostki masła
  • olej lub oliwa z oliwek
  • kostki rosołowe wołowa i drobiowa
  • maggi w płynie
  • mąka do zagęszczenia sosu
  • sól, pieprz, przyprawa do kurczaka

Wykonanie :

Warzywa pokroić w plasterki, cebulę w kosteczkę i smażyć na lekko rumiano na oliwie i maśle, dodać uprzednio pokrojone mięso w kostkę i przyprawione solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka, piec całość na ostrym ogniu do momentu aż mięso będzie gotowe, dolać wodę, dodać kostki rosołowe, maggi, połowę koperku i dusić pod przykryciem na średnim ogniu 15 minut, co jakiś czas mieszając. Ziemniaki ugotować i zagnieść z masłem i koperkiem. Gdy sos będzie gotowy zagęścić go wodą z mąką.