Składniki :

  • 2 duże podudzia z kurczaka
  • szklanka śmietany 18% lub pół szklanki śmietany 30%
  • pęczek koperku
  • pęczek natki pietruszki
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 seler
  • 1 por
  • sól, pieprz, 2 kostki rosołowe warzywne, 3 ziela angielskie, 3 liście laurowe

Wykonanie :

Udka dokładnie obrać ze skóry [są zbyt tłuste a przecież dodajemy śmietanę].
Zieleninę drobno posiekać.
Warzywa podzielić na podobnej wielkości kawałki.
W garnku z wodą ułożyć obrane ze skóry mięso, warzywa, wszystkie przyprawy i całość gotować 20 minut pod przykryciem aż mięso będzie całkowicie miękkie.
Po tym czasie mięso wyjąć a wywar przecedzić przez sito.
Do przecedzonego wywaru dodać obrane od kości mięso, zieleninę i dolać śmietanę.
Gotować na małym ogniu pod przykryciem 2-3 minuty by śmietana się ugrzała.
Wedle uznania sos potrawkowy można zagęścić mąką.
Podawać z ziemniakami piure.