Składniki :

  • – 100 g piersi z kurczaka
  • – 60 g pieczarek
  • – 1 torebka ryżu
  • – olej lub oliwa
  • – 1/2 łyżeczki mąki kukurydzianej do zagęszczenia sosu
  • – 1 łyżeczka jogurtu naturalnego
  • – sok z 1 cytryny
  • – 1 szklanka bulionu drobiowego lub warzywnego
  • – sól i pieprz do smaku

Wykonanie :

Kurczaka pokroić w dość cienkie paski i podsmażyć na ostrym ogniu na małej ilości tłuszczu. Pieczarki pokroić w plasterki i też podsmażyć. Dodać mięso kurczaka, zalać bulionem i gotować pod przykryciem na małym ogniu przez około 30 minut. Jogurt wymieszać z mąką i sokiem cytrynowym i dodać do mięsa i pieczarek. Wymieszać całość i gotować jeszcze kilka minut, aż sos zgęstnieje. Całość przyprawić do smaku solą i pieprzem. Ryż ugotować oddzielnie i albo wymieszać go z sosem i mięsem albo podawać oddzielnie w miseczkach polany sosem i kurczakiem.