Składniki :
- 3 udka z kurczaka [lub pierś z kurczaka] przyprawione solą, pieprzem, curry, papryką słodką, przyprawą do kurczaka i obsmażone na maśle z oliwą
- 10 plasterków boczku posiekanych drobno i usmażonych na rumiano
- 4 pory posiekane drobno i usmażone z 4 ząbkami czosnku na tłuszczu po boczku i na maśle
- 4 łyżki mascarpone
- sól, pieprz, ziela angielskie, liście laurowe
- 2 szklanki rosołu drobiowego
- 1 szklanka białego wytrawnego wina
- mąka do zagęszczenia sosu
Wykonanie :
Usmażone pory i boczek zalać rosołem i winem, dodać przyprawy, mascarpone, włożyć obsmażone mięso i dusić całość pod przykryciem aż mięso będzie zupełnie miękkie. Sprawdzić smak sosu, doprawić w razie potrzeby i zagęścić. Podawać z piure ziemniaczanym lub makaronem.