Składniki :

  • 3 udka z kurczaka [lub pierś z kurczaka] przyprawione solą, pieprzem, curry, papryką słodką, przyprawą do kurczaka i obsmażone na maśle z oliwą
  • 10 plasterków boczku posiekanych drobno i usmażonych na rumiano
  • 4 pory posiekane drobno i usmażone z 4 ząbkami czosnku na tłuszczu po boczku i na maśle
  • 4 łyżki mascarpone
  • sól, pieprz, ziela angielskie, liście laurowe
  • 2 szklanki rosołu drobiowego
  • 1 szklanka białego wytrawnego wina
  • mąka do zagęszczenia sosu

Wykonanie :

Usmażone pory i boczek zalać rosołem i winem, dodać przyprawy, mascarpone, włożyć obsmażone mięso i dusić całość pod przykryciem aż mięso będzie zupełnie miękkie. Sprawdzić smak sosu, doprawić w razie potrzeby i zagęścić. Podawać z piure ziemniaczanym lub makaronem.