Składniki :

  • mięso obrane z 4 udek i pokrojone w mniejsze podobnej wielkości kawałki
  • 10 plasterków wędzonego boczku pokrojonego w paski i wysmażonego na rumiano [zachowując tłuszcz wytopiony ze smażenia boczku]
  • 2 czerwone papryki
  • 0,5 kg żółtej fasolki szparagowej
  • 1 cebula
  • 2 szklanki bulionu drobiowego
  • łyżka masła
  • szklanka białego wytrawnego wina
  • pół szklanki czerwonego wytrawnego wina
  • sól, pieprz, ziela angielskie, liście laurowe
  • mąka do zagęszczenia sosu

Wykonanie :

Na maśle z tłuszczem po wysmażeniu boczku w głębokiej patelni podsmażyć na rumiano z dodatkiem soli i pieprzu przygotowane mięso razem z posiekaną cebulą. Papryki pokroić w dużą kostkę a fasolkę na krótsze kawałki i dodać do mięsa razem z przygotowanym wcześniej boczkiem. Dodać bulion, białe i czerwone wino, wszystkie przyprawy i gotować na średnim ogniu pod przykryciem aż mięso będzie całkowicie miękkie. Sprawdzić smak, doprawić sos, zagęścić mąką i podawać z piure ziemniaczanym lub ryżem.