Składniki :

  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka masła
  • 1 duża cebula pokrojona w piórka
  • 4 przeciśnięte ząbki czosnku
  • czerwona, żółta i zielona papryka pokrojona w paski lub kostkę
  • 2 pomidory pokrojone w kostkę
  • natka pietruszki do podania
  • ryż do podania
  • 3 szklanki rosołu drobiowego
  • sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, szczypta tymianku, słodka, ostra i wędzona papryka, curry, przyprawa do kurczaka
  • 4 łyżki słodkiego sosu chili
  • pałki z kurczaka [ilość wedle planowanych porcji]

Wykonanie :

Na początku należy przyprawić kurczaka sosem chili i wszystkimi przyprawami. Odstawić do marynowania na całą noc. Następnie na rozgrzanej oliwie z masłem podsmażyć na rumiano mięso z obu stron, dodać cebulę i całość razem smażyć aż cebula zacznie się rumienić a mięso będzie mocno rumiane. Zdjąć mięso z patelni [pozostawiając cebulę] i dodać rosół, papryki, czosnek, pomidory, natkę i dusić całość 20 minut. Następnie dodać ziela angielskie, liście laurowe, sól, pieprz i dusić kolejne 10 minut. Sprawdzić smak sosu, ewentualnie jeszcze przyprawić, lekko zagęścić i dodać ponownie kurczaka. Dusić aż mięso będzie zupełnie miękkie. Podawać z ryżem.