Składniki :
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka masła
- 1 duża cebula pokrojona w piórka
- 4 przeciśnięte ząbki czosnku
- czerwona, żółta i zielona papryka pokrojona w paski lub kostkę
- 2 pomidory pokrojone w kostkę
- natka pietruszki do podania
- ryż do podania
- 3 szklanki rosołu drobiowego
- sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, szczypta tymianku, słodka, ostra i wędzona papryka, curry, przyprawa do kurczaka
- 4 łyżki słodkiego sosu chili
- pałki z kurczaka [ilość wedle planowanych porcji]
Wykonanie :
Na początku należy przyprawić kurczaka sosem chili i wszystkimi przyprawami. Odstawić do marynowania na całą noc. Następnie na rozgrzanej oliwie z masłem podsmażyć na rumiano mięso z obu stron, dodać cebulę i całość razem smażyć aż cebula zacznie się rumienić a mięso będzie mocno rumiane. Zdjąć mięso z patelni [pozostawiając cebulę] i dodać rosół, papryki, czosnek, pomidory, natkę i dusić całość 20 minut. Następnie dodać ziela angielskie, liście laurowe, sól, pieprz i dusić kolejne 10 minut. Sprawdzić smak sosu, ewentualnie jeszcze przyprawić, lekko zagęścić i dodać ponownie kurczaka. Dusić aż mięso będzie zupełnie miękkie. Podawać z ryżem.