Składniki :

  • 4 udka z kurczaka przyprawione solą, pieprzem, słodką, ostrą i wędzoną papryką, curry, tymiankiem, oregano i bazylią i obsmażone na rumiano na oliwie z masłem z obu stron na złoto a następnie zawinięte w folię i dopieczone w piekarniku do całkowitej miękkości a na koniec pieczenia ponownie zarumienione by uzyskać chrupiącą skórkę
  • 2 szklanki pęczaku lub bulguru
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka masła
  • 1 por
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/3 małej kapusty białej
  • 2 szklanki groszku mrożonego
  • sól, pieprz
  • 10 grubych plastrów wędzonego boczku pokrojonych w kostkę i wysmażonych na rumiano
  • koperek
  • natka pietruszki
  • 4 szklanki rosołu drobiowego
  • 1 łyżka mascarpone

Wykonanie :

Ugotowany pęczak [lub bulgur] w osolonej wodzie włożyć do głębokiej patelni, zalać rosołem, dodać mrożony groszek, mascarpone, usmażony boczek razem z tłuszczem z jego smażenia, posiekaną natkę i koperek i dusić na małym ogniu. Na oliwie z masłem podsmażyć posiekanego pora z cebulą i czosnkiem, dodać posiekaną kapustę i zasmażać aż kapusta mocno zmięknie. Następnie przełożyć do rosołu z pęczakiem i groszkiem i razem dusić na średnim ogniu. Po 10 minutach sprawdzić smak, doprawić do smaku i dusić dalej 20 minut co jakiś czas mieszając. Na koniec wyjąć upieczone mięso i zlać do patelni wytopiony tłuszcz z kurczaka i wymieszać. Podawać razem z udkami jako potrawka.