Składniki :
- kurczak w dowolnej wersji (gotowany,duszony,pieczony lub z rosołu)
- przecedzony przez sito rosół z kury
- kubek śmietany 12%
- 4 ząbki czosnku
- pół szklanki natki pietruszki
- pół szklanki koperku
- dodatek np makaron,piure ziemniaczane,ryż (dowolnie)
- sól, pieprz
- mąka do zagęszczenia potrawki
Wykonanie :
Mięso obrać z kości, zalać rosołem (rosołu powinno być tyle ile finalnie potrawki), dodać przyprawy,przeciśnięty czosnek i posiekaną zieleninę i dusić pod przykryciem 10 minut. Następnie zahartować śmietanę i dodać do rosołu z kurczakiem i od razu zagęścić mąką. Całość dusić na małym ogniu pod przykryciem co jakiś czas mieszając 10 minut. Na koniec sprawdzić smak i ewentualnie jeszcze doprawić. Potrawkę można jeszcze na koniec doprawić odrobiną soku z cytryny.