Składniki :

  • kurczak w dowolnej wersji (gotowany,duszony,pieczony lub z rosołu)
  • przecedzony przez sito rosół z kury
  • kubek śmietany 12%
  • 4 ząbki czosnku
  • pół szklanki natki pietruszki
  • pół szklanki koperku
  • dodatek np makaron,piure ziemniaczane,ryż (dowolnie)
  • sól, pieprz
  • mąka do zagęszczenia potrawki

Wykonanie :

Mięso obrać z kości, zalać rosołem (rosołu powinno być tyle ile finalnie potrawki), dodać przyprawy,przeciśnięty czosnek i posiekaną zieleninę i dusić pod przykryciem 10 minut. Następnie zahartować śmietanę i dodać do rosołu z kurczakiem i od razu zagęścić mąką. Całość dusić na małym ogniu pod przykryciem co jakiś czas mieszając 10 minut. Na koniec sprawdzić smak i ewentualnie jeszcze doprawić. Potrawkę można jeszcze na koniec doprawić odrobiną soku z cytryny.