Składniki :
- 1 duży kalafior
- 1 czerwona cebula
- 4 udka z kurczaka
- 8 grubszych plasterków wędzonego boczku do owinięcia udek
- 2 puszki rozdrobnionych pomidorów
- 2 szklanki rosołu drobiowego
- natka pietruszki
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oliwy chili
- sól, pieprz, papryka ostra, słodka i wędzona, curry, przyprawa do kurczaka
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka aceto balsamico
- sól, pieprz
- łyżka masła
- 1 łyżeczka musztardy ziarnistej
- 2 łyżki oliwy z chili
- 1 przeciśnięty ząbek czosnku
Wykonanie :
Na rozpuszczonym maśle z dodatkiem oliwy podsmażyć posiekany czosnek, dodać miód, aceto, musztardę, czosnek i całość wymieszać, dodać posiekaną cebulę i dusić ją 10 minut często mieszając. Po tym czasie dodać pomidory i rosół zagotować sos, dodać posiekaną natkę. Sos odstawić na bok. Udka przyprawić, obsmażyć na rumiano na maśle z oliwą a następnie owinąć w boczek [po 2 plasterki boczku na udko] i ponownie obsmażyć by boczek się zarumienił. Kalafior obgotować w osolonej wodzie, wyłowić od razu do sosu. Włożyć obsmażone udka w boczku i dusić całość pod przykryciem na małym ogniu aż kurczaki będą całkowicie miękkie. Na koniec sprawdzić smak sosu, ewentualnie doprawić do smaku. Podawać z ryżem.