• 1 duży kalafior
  • 1 czerwona cebula
  • 4 udka z kurczaka
  • 8 grubszych plasterków wędzonego boczku do owinięcia udek
  • 2 puszki rozdrobnionych pomidorów
  • 2 szklanki rosołu drobiowego
  • natka pietruszki
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy chili
  • sól, pieprz, papryka ostra, słodka i wędzona, curry, przyprawa do kurczaka
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka aceto balsamico
  • sól, pieprz
  • łyżka masła
  • 1 łyżeczka musztardy ziarnistej
  • 2 łyżki oliwy z chili
  • 1 przeciśnięty ząbek czosnku

Na rozpuszczonym maśle z dodatkiem oliwy podsmażyć posiekany czosnek, dodać miód, aceto, musztardę, czosnek i całość wymieszać, dodać posiekaną cebulę i dusić ją 10 minut często mieszając. Po tym czasie dodać pomidory i rosół zagotować sos, dodać posiekaną natkę. Sos odstawić na bok. Udka przyprawić, obsmażyć na rumiano na maśle z oliwą a następnie owinąć w boczek [po 2 plasterki boczku na udko] i ponownie obsmażyć by boczek się zarumienił. Kalafior obgotować w osolonej wodzie, wyłowić od razu do sosu. Włożyć obsmażone udka w boczku i dusić całość pod przykryciem na małym ogniu aż kurczaki będą całkowicie miękkie. Na koniec sprawdzić smak sosu, ewentualnie doprawić do smaku. Podawać z ryżem.