Składniki :
- 2 łyżki masła
- 0,7 kg piersi indyczej
- 1 biała cebula
- 4 liście laurowe, 4 ziela angielskie, sól, pieprz, papryka ostra, słodka i wędzona, szczypta kminku, cukier do smaku, szczypta estragonu
- 4 ząbki czosnku
- około 1l passaty pomidorowej lub tyle samo świeżych zmiksowanych pomidorów
- ocet winny do smaku
- 2 duże papryczki chili
- pęczek kolendry
- pół pęczka natki pietruszki
- około 0,5 kg zielonej fasolki szparagowej
- papryka czerwona, zielona i żółta
Wykonanie :
Na maśle usmażyć posiekaną cebulę z czosnkiem i chili, dodać posiekane i przyprawione wszystkimi przyprawami (oprócz cukru,kminku i estragonu) mięso indyka, usmażyć na rumiano a następnie dodać pokrojone papryki, ponownie razem wysmażyć, dodać fasolkę, posiekaną zieleninę, ziela angielskie i liście laurowe, estragon i kminek do smaku oraz ocet do smaku razem z cukrem i całość zalać passatą. Dusić pod przykryciem do miękkości mięsa, ewentualnie w razie konieczności podlewać wodą gdyby sos był zbyt gęsty. Sprawdzić smak, doprawić jeśli to konieczne i podawać do placków lub z ryżem.