Składniki :
- słoiczek białych szparagów [w sezonie świeże]
- szklanka mrożonego groszku
- 0,3 kg małych pieczarek pokrojonych na połówki
- 0,5 kg piersi z indyka pokrojonej w małą kosteczkę
- łyżeczka masła
- sok z cytryny
- 1 duża marchewka pokrojona w plasterki lub kostkę
- 2 ząbki czosnku
- mąka do zagęszczenia sosu
- sól, pieprz, liście laurowe, ziela angielskie
- szklanka białego wytrawnego wina
- 4 łyżki mascarpone
- pęczek natki pietruszki
- 1 cebula
Wykonanie :
Na początku należy posiekać cebulę i czosnek i podsmażyć na maśle. Następnie dodać do smażenia marchewkę i smażyć razem 5 minut a potem dodać pokrojone pieczarki i smażyć aż puszczą sok i lekko się podsmażą. Po tym czasie dodać mascarpone, wino, przyprawy, groszek i całość dusić na średnim ogniu pod przykryciem 15 minut. Sprawdzić smak, doprawić, dodać mięso, posiekaną natkę i dusić aż mięso będzie miękkie uważając, by go nie przesuszyć. Następnie na koniec dodać szparagi i podgrzewać całość na małym ogniu uważając by szparagi się nie rozpadły. Na koniec doprawić potrawkę sokiem cytrynowym i zagęścić sos mąką. Podawać z piure ziemniaczanym lub ryżem.