Składniki :

  • słoiczek białych szparagów [w sezonie świeże]
  • szklanka mrożonego groszku
  • 0,3 kg małych pieczarek pokrojonych na połówki
  • 0,5 kg piersi z indyka pokrojonej w małą kosteczkę
  • łyżeczka masła
  • sok z cytryny
  • 1 duża marchewka pokrojona w plasterki lub kostkę
  • 2 ząbki czosnku
  • mąka do zagęszczenia sosu
  • sól, pieprz, liście laurowe, ziela angielskie
  • szklanka białego wytrawnego wina
  • 4 łyżki mascarpone
  • pęczek natki pietruszki
  • 1 cebula

Wykonanie :

Na początku należy posiekać cebulę i czosnek i podsmażyć na maśle. Następnie dodać do smażenia marchewkę i smażyć razem 5 minut a potem dodać pokrojone pieczarki i smażyć aż puszczą sok i lekko się podsmażą. Po tym czasie dodać mascarpone, wino, przyprawy, groszek i całość dusić na średnim ogniu pod przykryciem 15 minut. Sprawdzić smak, doprawić, dodać mięso, posiekaną natkę i dusić aż mięso będzie miękkie uważając, by go nie przesuszyć. Następnie na koniec dodać szparagi i podgrzewać całość na małym ogniu uważając by szparagi się nie rozpadły. Na koniec doprawić potrawkę sokiem cytrynowym i zagęścić sos mąką. Podawać z piure ziemniaczanym lub ryżem.