Składniki :

  • – 600 g ziemniaków gotujących się na twardo
  • – 1 czerwona cebula
  • – 1 pęczek rzodkiewek
  • – 1 pęczek cebulek ze szczypiorkiem (szczypiorek drobno posiekany)
  • – 2 łyżki bulionu z kostki – warzywnego
  • – 4 łyżki octu winnego
  • – 1 żółtko ugotowane na twardo
  • – 2 łyżki ostrej musztardy
  • – 4 łyżki oliwy z oliwek
  • – pieprz kolorowy, sól

Wykonanie :

Ziemniaki ugotować w mundurkach w sporej ilość wody z solą. Obrać i pokroić w spore kawałki. Rzodkiewki i młode cebulki pokroić w plasterki. Składniki wymieszać. Zagotować 100 ml wody, dodać bulion, 2 łyżki octu i polać tym warzywa. Doprawić do smaku całą sałatkę. W miseczce rozgnieść żółtko widelcem i wymieszać z resztą octu, musztardą, oliwą i pieprzem. Sos dodać do sałatki, wymieszać i odstawić na 1h.