Składniki :
- 3 duże jajka ugotowane na twardo
- 300g fasolki szparagowej pociętej na równe kawałki
- 300g obranych ziemniaków (najlepiej malutkich by pozostawić je w całości lub przekroić tylko na pół)
- 1 duży suszony pomidor (nie z oleju i oliwy tylko suszony na słońcu)
- 1 duży wysmażony stek z tuńczyka (400g i 2cm gruby)
- 70g oliwek czarnych
- 60g filecików z anchois w oliwie
- 3 łyżki posiekanej bardzo drobno natki pietruszki
Sos czosnkowy vinaigrette :
- 150ml oliwy z oliwek dobrej jakości
- 4 łyżki białego octu winnego
- około 1 łyżeczki cukru
- łyżeczka musztardy Dijon
- 5 przeciśniętych ząbków czosnku
- sól,pieprz
Wykonanie :
Na początku należy przygotować sos zdążył się porządnie przegryźć ze wszystkimi składnikami.
Jajka ugotować na twardo,podzielić na cząstki.
Fasolkę i ziemniaki ugotować do miękkości.
Pomidory pokroić na drobne kawałki.
Tuńczyka podzielić na średniej wielkości kawałki.
Oliwki poprzekrawać na połówki.
Fileciki anchois lekko odsączyć z oliwy.
Składniki układać na półmisku warstwami (dowolnymi) zakańczając układanie na filecikach anchois na wierzchu sałatki.
Całość obficie i dokładnie polać sosem vinaigrette.
Sałatkę podawać po 15 minutowych schłodzeniu w lodówce.