Składniki :
- 2 czubate łyżki klasycznej pasty miso
- szklanka suszonych alg [nori itp]
- 4 cebulki ze szczypiorkiem
- kapusta pak choi
- kapusta pekińska
- grzyby mun
- grzyby shitake
- makaron ryżowy
- limonka do smaku
- 3 ząbki czosnku
- chili,sól,pieprz
- pieczona pierś z kurczaka lub indyka [cała pierś posmarowana czerwoną pastą curry,przyprawiona solą,pieprzem i chili i upieczona w piekarniku lub usmażona]
- kiełki fasoli
- ewentualnie mleczko kokosowe
- pędy bambusa
- sos rybny do smaku [opcjonalnie]
- bulion drobiowy lub warzywny jako baza zupy
- posiekana świeża kolendra
Wykonanie :
Do bulionu dodać miso, algi, posiekaną cebulkę ze szczypiorem, posiekany czosnek, grzyby, posiekane kapusty,przyprawy, kiełki fasoli, pędy bambusa i gotować całość na małym ogniu pod przykryciem 15 minut. Następnie dodać pokrojoną pierś [wcześniej przygotowaną upieczoną lub usmażoną], makaron ryżowy, sos rybny, sok z połowy limonki i gotować kilka minut aż makaron będzie gotowy. Sprawdzić smak, ewentualnie doprawić jeszcze do smaku i według własnego uznania dodać-lub nie – mleczko kokosowe. Podawać z kolendrą.