Składniki :

  • 2 czubate łyżki klasycznej pasty miso
  • szklanka suszonych alg [nori itp]
  • 4 cebulki ze szczypiorkiem
  • kapusta pak choi
  • kapusta pekińska
  • grzyby mun
  • grzyby shitake
  • makaron ryżowy
  • limonka do smaku
  • 3 ząbki czosnku
  • chili,sól,pieprz
  • pieczona pierś z kurczaka lub indyka [cała pierś posmarowana czerwoną pastą curry,przyprawiona solą,pieprzem i chili i upieczona w piekarniku lub usmażona]
  • kiełki fasoli
  • ewentualnie mleczko kokosowe
  • pędy bambusa
  • sos rybny do smaku [opcjonalnie]
  • bulion drobiowy lub warzywny jako baza zupy
  • posiekana świeża kolendra

Wykonanie :

Do bulionu dodać miso, algi, posiekaną cebulkę ze szczypiorem, posiekany czosnek, grzyby, posiekane kapusty,przyprawy, kiełki fasoli, pędy bambusa i gotować całość na małym ogniu pod przykryciem 15 minut. Następnie dodać pokrojoną pierś [wcześniej przygotowaną upieczoną lub usmażoną], makaron ryżowy, sos rybny, sok z połowy limonki i gotować kilka minut aż makaron będzie gotowy. Sprawdzić smak, ewentualnie doprawić jeszcze do smaku i według własnego uznania dodać-lub nie – mleczko kokosowe. Podawać z kolendrą.