Składniki :

  • opakowanie średniej wielkości krewetek
  • 0,3 kg piersi indyczej
  • małe opakowanie ananasa z zalewą
  • pół opakowania grzybków mun
  • 4 ząbki czosnku
  • makaron ryżowy
  • 1 średnia marchewka
  • łyżeczka tartego imbiru
  • cały słoiczek sosu słodko-kwaśnego Tao-Tao
  • 1 mała papryczka habanero
  • 3 łyżki sosu sojowego jasnego
  • 3 łyżki sosu ostrygowego
  • sól, pieprz
  • łyżka masła
  • łyżeczka soku cytrynowego

Wykonanie :

Krewetki razem z drobno i cienko pokrojonym indykiem usmażyć na maśle z przyprawami, sokiem cytrynowym i posiekanym czosnkiem. Dodać pokrojonego ananasa z zalewą, dusić razem kilka minut na małym ogniu, dodać wcześniej namoczone we wrzątku i pokrojone grzyby mun, marchewkę pokrojoną w cienkie słupki, imbir, sos słodko-kwaśny, sosy sojowy i ostrygowy, posiekane drobno habanero i dusić całość kilka minut. Sprawdzić smak, ewentualnie dodać przyprawy dla wyrównania smaków i od razu podawać gorące z makaronem ryżowym.