Składniki :

  • 300g wędzonego łososia
  • 300g świeżego szpinaku
  • 4 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • sól,pieprz
  • 2 serki Almette śmietankowe
  • 5 jajek

Wykonanie :
Umyty szpinak usmażyć na maśle z dodatkiem przypraw i przeciśniętego czosnku.
Po usmażeniu szpinak ostudzić i zmiksować na gładką masę.
Żółtka pooddzielać od białek po czym same żółtka dodać do zmiksowanej masy szpinakowej,dokładnie je wymieszać a białka ubić na sztywną pianę i również wmieszać w masę szpinakową – bardzo delikatnie.
Na blasze do pieczenia rozłożyć pergamin a na nim dokładnie rozsmarować masę szpinakową.
Piec masę w 170*C przez jakieś 15 minut.
Po wyjęciu ostudzić.
Serek Almette wymieszać z 1 ząbkiem czosnku [przeciśniętym przez praskę] i dokładnie go rozsmarować na szpinakowym placku.
Wędzonego łososia zmiksować,drobno pokroić lub pozostawić w plastrach [dowolnie] i równomiernie rozłożyć na serku.
Całość zwinąć jak roladę makowcową.
Roladę szpinakową szczelnie owinąć plastikową folią i wstawić do lodówki na kilka godzin by masa nabrała zwartości i przeszła smakiem.
Przed podaniem pokroić na plastry [jak makowca]