Składniki :
- sałata lodowa
- 1 pomidor
- puszka tuńczyka w kawałkach
- czarne oliwki
- czerwona cebula
- grzanki z bułki
- 2 jajka na twardo
- śmietana
- oliwa z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- pieprz,szczypta cukru
- mały kawałek sera feta [płaska łyżka]
Wykonanie :
Sałatę drobno posiekać i ułożyć płasko na dużym talerzu. Pomidora pokroić w kostkę i ułożyć na sałacie. Cebulę posiekać w cieniutkie piórka i ułożyć na pomidorach. Tuńczyka odcedzić,lekko rozdrobnić i ułożyć na warzywach. Jajka ugotowane na twardo ostudzić,pokroić na plasterki i ułożyć na sałatce. Całość posypać pokrojonymi w plasterki oliwkami i upieczonymi grzankami pokrojonymi w kostkę.
Na sos : połączyć 3 łyżki śmietany z 2 łyżkami oliwy,rozdrobnioną łyżką sera feta,przyprawami i przeciśniętym czosnkiem. Całość utrzeć na gładki krem trzepaczką i w razie potrzeby rozrzedzić odrobiną przegotowanej wody gdyby sos był zbyt gęsty. [ja tak robię bardzo często]