Składniki :

  • 8 dużych ziemniaków
  • pęczek dymki razem ze szczypiorkiem [lub oddzielnie cebulka i szczypiorek]
  • 3 ogórki konserwowe
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • sól, pieprz, czerwona papryka ostra
  • łyżka soku z cytryny

Wykonanie :
Ziemniaki ugotować w mundurkach, przestudzić, obrać i pokroić w plastry.
Ogórki posiekać w bardzo drobną kosteczkę.
Cebulkę i szczypiorek posiekać równie drobno co ogórki.
Majonez, jogurt, sok cytrynowy i przyprawy dokładnie ze sobą utrzeć [jeśli sos jest za gęsty to dodać więcej jogurtu]
Na płaskim talerzu ułożyć ziemniaki nakładając plasterki na siebie.
Całość posypać ogórkami i cebulką ze szczypiorkiem i wszystko polać sosem.
Na wierzchu sałatkę posypać papryką.
Sałatkę schłodzić przez godzinę w lodówce przed podaniem.