Składniki :
- 7 dużych ziemniaków
- kapusta włoska
- ser żółty
- 2 duże marchewki
- por
- seler
- śmietana
- mięso mielone [0,5kg]
- mała cukinia
- chili
- kilka małych pomidorków [mogą być pomidorki koktajlowe lub cherry]
- 3 duże ząbki czosnku
- 1 mała cebula
- natka pietruszki
Wykonanie :
Ziemniaki pokroić w grube plastry,ugotować w osolonej wodzie,odlać i odstawić na bok.
Kapustę pokroić dość drobno i przesmażyć na maśle,przyprawić.
Ser utrzeć na tarce na grubych oczkach.
Marchew,pietruszkę i selera utrzeć na tarce tak jak ser na grubych oczkach.
Pora posiekać w grube talarki.
Cukinię pokroić w plasterki.
Chili posiekać drobno.
Pomidory pokroić w plasterki lub poprzekrawać tylko na pół.
Czosnek posiekać drobno.
Natkę pietruszki posiekać bardzo drobno.
Cebulę pokroić w półksiężyce.
Wszystkie warzywa [poza wcześniej usmażoną kapustą] usmażyć z przyprawami na maśle i połączyć z kapustą.
Mięso usmażyć z czosnkiem i cebulą i wymieszać z usmażonymi warzywami.
Całość zalać śmietaną i poddusić kilka chwil.
Do naczynia żaroodpornego na spód rozłożyć ugotowane ziemniaki,posypać połową utartego sera.
Na ziemniaki ułożyć usmażone warzywa z mięsem i posypać resztą sera.
Zapiekać w 190*C pod grillem z wentylatorem [termoobiegiem] tak długo aż ser zacznie się rumienić i powstanie chrupiąca warstewka.