Składniki :

  • 0,5 kg dowolnego ulubionego kawałka wołowiny [w moim przepisie policzki wołowe]
  • 4 duże cebule
  • 2 szklanki pęczaku
  • sól, pieprz, papryka słodka i ostra, curry, przyprawa do wołowiny, mieszanka sól himalajska orientalna
  • 5 przeciśniętych lub pokrojonych w plasterki ząbków czosnku
  • łyżka oleju
  • łyżeczka oleju kokosowego
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 1 mała marchewka pokrojona w cieniutkie paseczki
  • pół czerwonej papryki pokrojonej w paseczki

Wykonanie :

Mięso pokroić w małą kostkę a następnie przyprawić. Na patelnię wrzucić olej zwykły i kokosowy a następnie gdy się mocno rozgrzeje dodać posiekaną w piórka cebulę. Doprawić ją solą i curry i smażyć cały czas mieszając aż zacznie się rumienić. Dodać mięso i dokładnie całość wymieszać. Smażyć razem na dużym ogniu 15 minut często mieszając. Podlać dwiema szklankami wody i dusić pod przykryciem na średnim ogniu 10 minut. Następnie dodać czosnek, paprykę i marchewkę i dusić dalej pod przykryciem co jakiś czas dolewając odparowującą wodę tak długo, aż mięso będzie miękkie. Sprawdzić smak sosu, doprawić w razie konieczności, dodać koperek i pęczak. Dusić razem co jakiś czas mieszając i podlewając wodą w razie gdyby było jej zbyt mało [pęczak ma ją wchłaniać ale nie może zacząć robić się sucho na patelni by potrawa nie zaczęła się przypalać]. Gdy pęczak będzie gotowy potrawę podawać.