Składniki :
- ugotowane w plasterkach ziemniaki [najwygodniej w takiej postaci ziemniaki gotuje się w dużej i głębokiej patelni ! ziemniaki ugotują się szybciej niż w garnku]
- sól,pieprz,2 kostki rosołowe
- spory kawałek swojskiej kiełbasy
- 5 dużych ząbków czosnku
- 1 duża biała cebula
- 1 puszka białej fasoli
- 1 puszka groszku
- spory kawałek żółtego sera
Wykonanie :
Ziemniaki pokroić na grube plasterki i ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem 2 kostek rosołowych. Ziemniaki odcedzić i odstawić na bok. Kiełbasę pokroić w drobniutką kosteczkę i mocno usmażyć. Pod koniec smażenia dodać drobno posiekany czosnek i razem chwilę smażyć by czosnek się zeszklił. Zdjąć z patelni pozostawiając wytopiony tłuszcz. Cebulę posiekać w piórka i usmażyć na tłuszczu po smażeniu kiełbasy. Fasolę i groszek odcedzić i przepłukać pod bieżącą wodą. Ser utrzeć na wiórki.
Składniki układać warstwami w naczyniu żaroodpornym : ziemniaki – kiełbasa z czosnkiem – cebula – fasola – groszek – ser.
Czynność powtarzać aż do wyczerpania się składników i zakańczając układanie serem.
Zapiekankę piec 20-30 minut w 180*C a pod koniec zapiekania wstawić pod grill na ostatnie 5 minut by cer mocno się zapiekł i powstała chrupiąca pierzynka.