Składniki :

  • 2 opakowania mieszanki chińskiej
  • 2 papryki – czerwona i żółta
  • 4 duże ząbki czosnku
  • 1 duża biała cebula
  • spory kawałek wieprzowiny [powinien być z takiej części,by mięso pozostało soczyste]
  • przyprawy : sos sojowy jasny,sos sojowy ciemny,sos rybny,sos ostrygowy,sos chili,cukier
  • olej
  • mąka ziemniaczana
  • ryż

Wykonanie :
Ryż ugotować klasycznie w osolonej wodzie i odstawić na bok.
Mięso pokroić na cieniutkie ale duże plastry,wrzucić do miski i zalać równymi ilościami wszystkich sosów [każdego po 3/4 kieliszka] i odstawić na bok.
Cebulę posiekać w cieniutkie piórka i dodać do mięsa,wymieszać.
Papryki pokroić w małe paseczki lub kosteczkę i również wrzucić do mięsa.
To samo zrobić z czosnkiem.
Mięso z warzywami marynować około godziny po czym usmażyć na ostrym ogniu uprzednio odcedzając je z marynaty [sosów nie wlewamy ale odstawiamy je na bok]
Gdy mięso i warzywa zmiękną dodać mieszanki chińskie i ponownie smażyć na ostrym ogniu aż smaki się połączą a warzywa zmiękną.
Dodać odstawioną marynatę [tą od marynowania mięsa] i cukier [wedle uznania ale 3 łyżeczki wystarczą] i gotować na małym ogniu kilka minut.
Posmakować,ewentualnie doprawić jeszcze do smaku i zaciągnąć mąką ziemniaczaną.
Podawać z ryżem.