Składniki :
- 6 jajek ugotowanych na twardo
- 2 surowe jajka
- namoczona bułka
- masło
- przyprawy : sól,pieprz,słodka i ostra czerwona papryka
- szczypiorek
- bułka tarta do panierowania
- 4 średniej wielkości ugotowane ziemniaki
- 1 duży brokuł
- kostki rosołowe warzywne do gotowania brokułu
Wykonanie :
Jajka ostudzić i bardzo drobno posiekać.
Szczypiorek drobno poszatkować i dodać do jajek.
Ugotowane ziemniaki ostudzić i rozdrobnione dodać do jajek.
Brokuł ugotować do miękkości w kostkach rosołowych,odlać,ostudzić i dodać do jajek i ziemniaków.
Do wszystkich składników dodać surowe jajka,namoczoną bułkę,łyżkę masła i przyprawy.
Całość bardzo dokładnie i długo wyrabiać aż powstanie puszysta gładka masa a’la piure ziemniaczane.
Formować kotleciki,obtaczać w bułce tartej i smażyć na maśle z oliwą na rumiano.
Podawać z sałatkami.