Składniki :

  • 6 jajek ugotowanych na twardo
  • 2 surowe jajka
  • namoczona bułka
  • masło
  • przyprawy : sól,pieprz,słodka i ostra czerwona papryka
  • szczypiorek
  • bułka tarta do panierowania
  • 4 średniej wielkości ugotowane ziemniaki
  • 1 duży brokuł
  • kostki rosołowe warzywne do gotowania brokułu

Wykonanie :
Jajka ostudzić i bardzo drobno posiekać.
Szczypiorek drobno poszatkować i dodać do jajek.
Ugotowane ziemniaki ostudzić i rozdrobnione dodać do jajek.
Brokuł ugotować do miękkości w kostkach rosołowych,odlać,ostudzić i dodać do jajek i ziemniaków.
Do wszystkich składników dodać surowe jajka,namoczoną bułkę,łyżkę masła i przyprawy.
Całość bardzo dokładnie i długo wyrabiać aż powstanie puszysta gładka masa a’la piure ziemniaczane.
Formować kotleciki,obtaczać w bułce tartej i smażyć na maśle z oliwą na rumiano.
Podawać z sałatkami.