Składniki :

  • kapusta kiszona z marchewką [ilość wedle uznania i planowanej ilości krokietów]
  • suszone grzybki ok. pół szklanki namoczone i posiekane [woda z moczenia zostawiona i dostawiona na bok]
  • 0,5 kg pieczarek posiekanych w plasterki
  • masło
  • 4 ziela angielskie,4 liście laurowe,sól,pieprz,czerwona słodka i ostra papryka,curry,3 kostki warzywne,1 drobiowa
  • usmażone naleśniki

Wykonanie :
Kapustę klasycznie przepłukać by nie była zbyt kwaśna,posiekać na dość drobne kawałki by się nie ”ciągła”.
Pieczarki usmażyć na maśle i odstawić na bok.
W dużym garnku zagotować 2 szklanki wody i dolać wodę z moczenia grzybów.
Dodać posiekaną kapustę,pieczarki i grzyby.
Dodać wszystkie przyprawy i dusić pod przykryciem często mieszając i sprawdzając ilość płynu.
W razie potrzeby podlewać kapustę wodą.
Gotować kapustę do miękkości lub wedle uznania – ja lubię gdy jest lekko chrupiąca.
W razie potrzeby doprawić do smaku. 
Gdy kapusta z grzybami będzie gotowa i przestygnie – faszerować nią naleśniki,zawijać w krokiety i ewentualnie zapiekać w piekarniku lub obsmażać w bułce tartej na patelni.