Składniki :
- papier ryżowy
- 1 pierś z kurczaka
- rukola
- jogurt naturalny
- keczup pikantny
- 2 ząbki czosnku
- sól,pieprz,papryka czerwona,curry
Wykonanie :
Kurczaka przyprawić do smaku i usmażyć na rumiano na maśle z olejem.
Odstawić do ostudzenia.
Papier ryżowy namoczyć by zmiękł.
Z jogurtu,keczupu i czosnku zrobić sos [3 części jogurtu 1 część keczupu]
Na rozłożonych plackach papieru ryżowego układać kolejno umytą rukolę [sporo], na zieleninę układać usmażonego i ostudzonego kurczaka, polać sosem, ponownie ułożyć rukolę i tak przygotowany farsz zawijać w rulony ala sajgonki i odkładać na bok pod przykrycie np pod folię aluminiową.
Przed podaniem poprzekrawać sajgonki pod skosem na pół.
Skład sajgonek można dowolnie modyfikować.
Dobór składników jest bardzo rozmaity np. ryż, makaron ryżowy, łosoś wędzony, warzywa, surimi, mięso mielone i wiele innych składników na jakie w danym momencie mamy ochotę.